Laura Van Heuven aka Mommoiselle is mama van drie kinderen. Haar gezin eet vegetarisch (uit overtuiging) en lactosevrij (uit noodzaak). Amelia, Laura’s dochtertje van 6, is lactose-intolerant. Maar niet getreurd: ook broer Eliot (8) en kleine zus Phoebe (4) eten, net zoals mama en papa, gewoon minder of zelfs geen lactose. “Onze ‘gewone melk’ is rijstdrink. Als er bij ons iemand op bezoek komt, dan zeggen de kinderen: ‘Ah ja, we moeten de koemelk op tafel zetten’ (lacht).”
Flexibele vegetariërs
In het dagelijkse leven is Laura leerkracht. Ze geeft Nederlands en Engels aan leerlingen in het zesde middelbaar. Met haar man Bart koos Laura er al langer voor om eerst flexitarisch (wanneer je af en toe wel nog vlees eet, nvdr.) en later vegetarisch te eten. “We bereiden thuis geen vlees. Onze grootste motivatie daarvoor is de ecologische voetafdruk van vlees. Maar sinds ik mama ben geworden, weegt ook het dierenleed zwaarder door voor mij.” Laura eet wel wat de pot schaft wanneer ze te gast is bij iemand. “Ik ben niet activistisch, ik eet gewoon op wat me geserveerd wordt. En toegegeven: zo’n stukje vlees heel af en toe smaakt nog altijd.”
Lactose-intolerantie bij Amelia
Melk en yoghurt kwamen wel nog op tafel tot enkele jaren geleden. “Toen ons dochtertje Amelia een jaar of twee werd, is dat veranderd. Toen we overschakelden van moedermelk op koemelk, kreeg ze verschrikkelijk last van krampen, werd ze een onrustige baby en sliep ze heel slecht. We wilden geen flauwe ouders zijn die om de haverklap naar de dokter liepen, maar … uiteindelijk was een doktersbezoek toch nodig.” Want Amelia bleek lactose-intolerant, waardoor ze buikpijn krijgt van producten met lactose.
De zoektocht naar lactosevrije producten
Vlak na die diagnose voelden Laura en Bart zich alleen in de zoektocht naar geschikte producten voor hun dochter. “Een dokter raadde aan om Amelia af en toe toch nog wat lactose te laten drinken of eten, omdat de intolerantie anders misschien zou uitgroeien tot een allergie. Maar wat geef je je kind dan te eten? Hoeveel lactose zou oké zijn? We hebben ons verdiept in de materie, hebben rondgevraagd bij bevriende mama’s en papa’s en beetje bij beetje vonden we onze weg in het Land van de Lactosevrije producten. Gelukkig mag er best nog veel: harde kazen, zoals parmezaan of zelfs Emmental, zijn oké. En er zijn tal van lactosevrije varianten van gekende producten, waardoor we snel goeie alternatieven vonden.”
Niet de klassieke ‘patatten, vlees en groenten’
“Als ik een tip zou geven aan ouders die net met een intolerantie of allergie te maken krijgen, dan is het: stap weg van de traditionele, Vlaamse manier van koken. Groenten, vlees, aardappelen en een sausje zijn gemakkelijk, maar vaak zitten daarin net de stoffen die een reactie uitlokken – zeker in de sauzen. Denk maar aan bloemkool in witte saus of witloof met hesp in de oven. Wij nemen als basis altijd groenten. Vanavond eten we bijvoorbeeld “bakplaat”: broccoli, wortelen en aardappelen uit de oven, met een slaatje als bijgerecht en voor Bart en mij nog een stukje geitenkaas. Maar ook de Aziatische en Mexicaanse keuken zijn ideaal om vegetarisch, lactosevrij én lekker te kunnen eten. Daarnaast proberen we altijd enkele basisingrediënten in huis te hebben voor een snelle maaltijd. Zoete aardappelen, flespompoen, paprika, … Als mijn collega-leerkrachten me op de ouderavond vertellen dat ze hun kinderen een pizza of diepvriespuree hebben voorgeschoteld, kan ik soms wel stiekem jaloers zijn: dat is bij ons geen optie. In die producten zit gegarandeerd lactose. Als ik er de tijd voor had, zou ik meal preppen, maar met een gezin van vijf waarin de oudste kinderen toch ook al stilletjesaan grotere eters worden, zie ik dat niet haalbaar.”
Blijven bijleren
Na vijf jaar ervaring met lactosevrije producten zijn Laura en haar man geroutineerd in het vinden van de juiste alternatieven. “Maar voeding is iets waarover je kan blijven bijleren, dat maakt het heel interessant. Nu ik weet dat je in de Xtra-app je voedingskeuren kan doorgeven en je zo te zien krijgt welke producten bij je levensstijl of dieet passen, ben ik heel benieuwd om het te gebruiken bij mijn boodschappen. Ik denk dat zo’n tool heel handig is voor wie nog maar net – al dan niet noodgedwongen – de eerste stapjes zet in een leven zonder een bepaald voedingsbestanddeel. En ook voor mensen die veganistisch eten, lijkt me het een grote hulp.”
“Wij doen onze grote boodschappen altijd in de Colruytwinkel, vaak via Collect&Go. Dat helpt ons om goedkoper boodschappen te doen – je mist geen enkele promotie – en om zonder stress te winkelen. Op de website van Collect&Go staat de voedingsinformatie heel duidelijk onder elk product, dus ’t is ons meteen duidelijk of het bij onze voedingsvoorkeuren past of niet.”
De Xtra-app helpt je de juiste informatie te vinden
Volg jij ook een bepaald dieet of mijd je sommige voedingsmiddelen? Dan kan je in de Xtra-app je voedingsvoorkeuren doorgeven. Op die manier krijg je bij producten te zien of ze bij je dieet passen of niet. Lees onze tips, ontdek de voordelen of lees het interview met diëtiste Yvyn Degeest over gezonder eten dankzij een boodschappenlijst. Voor meer mom-tips van Mommoiselle, volg je haar op Instagram!