Voedselallergieën? Stel je voedingsvoorkeuren in in de Xtra-app

Heeft iemand binnen je gezin een voedselallergie? Probeer je minder vlees te eten of kook je voor iemand die enkel halal eet? Met Voedingsvoorkeuren in de Xtra-app zie je meteen welke producten bij je levensstijl en/of dieet passen. In dit artikel lees je hoe je je voedingsvoorkeuren instelt.
 

Je voedingsvoorkeuren instellen

Alles start natuurlijk bij de Xtra-app. Staat die nog niet op je smartphone? Dan kan je ‘m hier downloaden. Meld je aan en tik rechtsonder op ‘Profiel’. 

Helemaal bovenaan verschijnen je initialen en je naam. Kies voor ‘Profiel beheren’.

Onder ‘Profiel beheren’ verschijnt een menu. Zo kan je er je persoonlijke gegevens bijwerken, je e-mailadres aanpassen of je wachtwoord wijzigen. Je vindt er ook ‘Voedingsvoorkeuren’.  Tik op het menu-item.

Levensstijlen

De voedingsvoorkeuren delen we op in twee categorieën: voorkeuren die bij een bepaalde levensstijl passen en de voorkeuren die voortkomen uit allergieën en intoleranties. Hieronder vind je een overzicht van de voorkeuren uit de categorie ‘Levensstijl’:

 

-       Alcoholvrij

-       Alcoholvrij (azijn toegelaten)

-       Halal

-       Halal (azijn toegelaten)

-       Vegan

-       Vegetarisch

 

 


Wat is het verschil tussen vegan en vegetarisch?

Een vegetariër eet geen dieren en dus geen kippen-, runds- of varkensvlees, geen lams- of kalfsvlees en ook geen vissen of schaaldieren. De striktste vegetariërs eten ook geen kaas of gelatine, want daarin zitten eveneens producten van gedode dieren.

Een veganist gebruikt geen enkel dierlijk product: niet als voedsel, maar bijvoorbeeld ook niet als kledij of schoonheidsproduct. Zuivel, eieren, honing, leer en wol horen niet thuis in een veganistische of vegan levensstijl.

Je kan ten slotte ook kiezen om flexitariër te zijn: iemand die op sommige dagen wel en op andere dagen geen vlees of vis eet. Uit een onderzoek van iVOX, op vraag van ProVeg – een organisatie die vegetarisch eten wil stimuleren – at in januari 2022 28% van de Belgen minstens één dag per week vegetarisch.

 

Wat betekent halal?

 

‘Halal’ staat voor alles wat goedgekeurd is door de Koran, het heilige boek van de islam. Halalvlees is vlees van dieren die geslacht zijn volgens de islamitische wetten. Ze krijgen dan ook het halal-keurmerk. Dat houdt onder meer in dat het dier gestorven is door een snede in de hals met een scherp mes. Daarnaast werd het vlees ook gezegend door de imam. Varkensvlees is niet halal en zal dus nooit een halal-keurmerk krijgen.

 

In navolging van ons groepsprincipe werken de winkels van Colruyt Group (Bio-Planet, Collect&Go, Colruyt Laagste Prijzen, OKay en SPAR) uitsluitend met producten van verdoofd geslachte dieren. Ze verkopen dus geen vers halalvlees of charcuterie van eigen merken (Boni Selection, Everyday). Onder ‘halal’ verstaan we daarom ‘vegetarisch’ en ‘alcoholvrij’.

De andere categorie binnen Voedingsvoorkeuren is die van de allergenen en intoleranties. We lijsten de verschillende items uit deze categorie op:  

 - Selder
-
Eieren
-
Vis
-
Gluten: een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, rogge, gerst en spelt.
-
Lactose: ook wel melksuiker genoemd. Dit is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren. Het zit dan ook in de meeste zuivelproducten.
-
Lupine: een peulvrucht die vaak gebruikt wordt in vleesvervangers, brood- en bakproducten.
-
Melk
-
Weekdieren: schelpdieren zonder poten, verwant met inktvissen en slakken. Bijvoorbeeld mosselen, venusschelpen en oesters.
-
Mosterd
-
Noten
-
Pindanoten
-
Sesamzaad
-
Schaaldieren: dieren die een schaal als uitwendig skelet hebben. Bijvoorbeeld krabben, kreeften en garnalen.
-
Soja
-
Sulfieten: zouten die van nature voorkomen in planten uit de lookfamilie. Sulfiet wordt gebruikt als kleur- en conserveringsmiddel. Wijn bevat vaak ook sulfieten. 

 

Allergieën en intoleranties

Toestemming voor het gebruik van de voedingsvoorkeuren

Wanneer je voor het eerst je voedingsvoorkeuren aanduidt, krijg je een pop-up te zien die Xtra en onze partners toestemming vraagt om je voorkeuren te gebruiken om je gepersonaliseerde productinformatie en commerciële boodschappen op maat te sturen. Jij bepaalt zelf waarvoor je toestemming geeft.

 

Een groen of rood duimpje

Als je je voedingsvoorkeuren hebt aangeduid in je profiel, krijg je vanaf nu een rood of groen duimpje te zien wanneer je een product bekijkt of scant. Zit er een ingrediënt in waarvan je aangaf dat je het moet of wil vermijden? Dan kleurt het duimpje rood. Past het product wél bij je levensstijl of dieet? Dan krijg je een groene duim. 👍🏼

 

Bekijk de productinformatie in de Xtra-app

Benieuwd naar de ingrediënten in bepaalde vegetarische producten? Of wil je 100% zeker zijn dat je glutenvrij aan het winkelen bent? Met de Xtra-app kan je gemakkelijk de barcode scannen met je smartphone voor de nodige informatie. Je vindt er de Nutri-Score en de Eco-score van een product, en alle informatie over welke bestanddelen er in het product zitten. Je hoeft dus niet langer met een vergrootglas de allergenen op het etiket proberen te vinden! 

 

Xtra: veel meer dan je digitale klantenkaart

De Xtra-app helpt je niet alleen om goed geïnformeerd te winkelen bij voedselallergieën en specifieke levensstijlen. Je kan er ook je boodschappenlijstje mee maken, punten scoren bij het milieu en een overzicht van je uitgaven bekijken.