Door producten met Eco-score A en B te kopen, spaar je punten met Xtra die je kan inzetten voor milieuprojecten. Maar waarom kozen we samen met Colruyt Group voor deze specifieke projecten? En maakt bewust consumeren ook echt een verschil? We vragen het aan Maud Plouy, stafmedewerker Duurzaamheid bij Colruyt Group – het bedrijf achter Xtra.
De keuze van de projecten
Maud: “Toen we op zoek gingen naar waardevolle en relevante projecten om mee onze schouders onder te zetten, focusten we op noden van de samenleving, wat onze klanten belangrijk vinden en op de thema’s uit ons eigen duurzaamheidsbeleid, zoals biodiversiteit, klimaat, water en grondstoffen. Daarnaast kozen we alleen partners met een engagement op de lange termijn, zodat we zeker zijn van een goed beheer – ook in de toekomst. Ten slotte streefden we naar een geografische spreiding van de projecten, zodat onze klanten en medewerkers een initiatief in hun buurt kunnen steunen.”
Maud en haar team selecteerden deze goede doelen voor dieren en het milieu:
GoodPlanet Belgium: Tiny Forests® voor scholen en buurten
- Deze organisatie plant tiny forests: kleine bossen met voornamelijk inheemse planten- en boomsoorten waarin de mens na de aanplanting zo weinig mogelijk ingrijpt.
GoodPlanet: een bloemenhart voor bijen
- Je kan je punten ook inruilen om door GoodPlanet 1 m2 bloemenweide te laten aanleggen, om de bijenpopulatie een handje te helpen.
Bûûmplanters: boompjes planten in en rond Brussel
- Vrijwilligersorganisatie voor meer groen, biodiversiteit en leefbaarheid in en rond Brussel.
BeeOdiversity: plantenbiodiversiteit creëren
- Monitort de biodiversiteit en plant bloemenweides, hagen, bomen of bossen om de biodiversiteit te boosten.
Nassonia: leefgebied voor zwarte ooievaars
- Een samenwerkingsverbond tussen het Waalse Département de la Nature et des Forêts en de Paira Daiza Foundation, voor een veerkrachtig Saint-Michelbos (in de Ardennen). De zwarte ooievaar is hun mascotte: hoe beter de habitat voor deze vogel, hoe groter ook de positieve impact voor andere soorten.
- Je kan ten slotte ook een workshop duurzaamheid volgen bij Colruyt Group Academy, om meer te leren over verantwoord consumeren, bewust winkelen en je ecologische voetafdruk.
Wat is een tiny forest en welke impact heeft zo’n bos?
Maud: “Een tiny forest is een klein bos, zo’n 200 m2 groot. In Vlaanderen zijn de natuurgebieden versnipperd: we hebben nog maar weinig aaneengesloten natuurgebieden. Met tiny forests dragen we bij aan een netwerk van kleinere hotspots voor de natuur. De tiny forests sluiten aan op tuinen en parken en vormen zo als het ware stapstenen voor dieren en insecten, van de ene groene zone naar de andere.”
“Maar we geloven niet alleen in tiny forests door hun positieve effect op het ecosysteem. De groene plekken hebben ook een positieve impact op de gezondheid van de buurtbewoners. Meer natuur zorgt voor minder stress, en de beplanting zuivert CO2 uit de lucht. Bovendien helpen tiny forests om stijgende temperatuur in steden te doen dalen. Ze houden ook meer water vast in de bodem en kunnen zo de toenemende droogte tegengaan. En voor iedereen die nieuwsgierig is naar de natuur, is zo’n stukje bos één grote ontdekkingsreis.”
Een ander project is ‘Nassonia’, ter bescherming van de zwarte ooievaar. Wat maakt deze ooievaar zo speciaal?
Maud: “De zwarte ooievaar stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving en voedsel. Door het bos zo in te richten dat de zwarte ooievaar zich thuis voelt, bescherm je ook vele andere diersoorten. Denk maar aan libellen, kraanvogels, watervogels, reigers, ijsvogels en roofvogels. Daarom wil het Nassonia-project habitats herstellen of creëren die de zwarte ooievaar nodig heeft. Dat betekent: vijvers graven, turf (gedroogd veengebied) en natte habitats heropbouwen en bijvoorbeeld licht brengen in beekvalleitjes.”
Je kan ook bloemenweides zaaien met je punten, om de bijen te helpen. Waarom zijn bijen belangrijk?
Maud: “Bijen zorgen voor ons voedsel. Als zij de bloemen niet bestuiven, dan zouden er geen zaden en vruchten zijn waaruit ons voedsel kan groeien. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen voor lekker fruit en heerlijke groenten. Maar ze hebben ook een belangrijke rol voor het voortbestaan van sommige plantensoorten. Daarom kan je je punten met Xtra ook inzetten om een bloemenweide te zaaien. Zo’n weide helpt niet alleen de bijtjes, maar ook andere ‘wilde bestuivers’ zoals zweefvliegen, kevers en vlinders.”
Kleine keuzes, grootse verschillen
Naast milieuprojecten steunen, kunnen we met z’n allen ook zélf ons steentje bijdragen. Minder vlees eten, recycleerbare verpakkingen kiezen, regenwater recupereren, … Maar maakt dat ook écht iets uit? Mauds antwoord is duidelijk: “Elke kleine keuze maakt op den duur een groot verschil. We zijn met heel veel mensen op de wereld, die twee à drie keer per dag eten. Als die allemaal bewustere keuzes maken in wat ze consumeren, dan is die impact absoluut voelbaar. Stap voor stap kunnen we zo samen bijdragen aan een duurzamere wereld.”
Punten met Xtra: twee keer goed doen voor het milieu
Door punten te sparen met Xtra kan je dus twee keer je steentje bijdragen. Je consumeert bewuster, want je kiest voor producten met Eco-score A en B, die een lage milieu-impact hebben. En bij elke 100 punten kan je een van de mooie projecten steunen die Maud en haar team met zorg selecteerden. Lees hier meer over hoe je punten spaart , hoe je de Eco-score kan scannen of ontdek onze tips voor duurzaam consumeren.
De Xtra-app: veel meer dan je digitale kortingskaart
Met de Xtra-app geniet je van de voordelen van je Xtra-kaart én kan je nog veel meer:
- je boodschappenlijstje maken,
- inzicht krijgen in je uitgaven,
- tanken bij onze Dats24-tankstations,
- en punten scoren bij het milieu.
Download de app hier.